A Schroth terápia egy speciálisan kialakított gyógytorna módszer, melyet kifejezetten a a gerincferdülések (scoliosis) kezelésére dolgoztak ki. A módszer célja, hogy a test speciális pozícióiban végzett gyakorlatokkal korrigálja a gerinc görbületét, erősítse a támogató izmokat és javítsa a testtartást. Hogyan segíthet egy gyógytornász kifejezetten gyerekeknek kifejlesztett otthoni gyakorlatokkal? A cikkből megtudjuk. 

A Schroth terápia története és módszerei

A Schroth terápia Katharina Schroth nevéhez fűződik, aki a 1900-as évek elején Németországban kezdte el fejleszteni a módszert saját gerincferdülésének kezelésére. A terápia alapelve, hogy a gerinc és a mellkas eltolt és elcsavarodott irányait a beteg aktívan korrigálja, helyes tartást érezzen és tanuljon meg, valamint a mindennapi életben is a tanult módszert alkalmazza a deformitás folyamatos korrigálására

A Schroth módszer a gerinc háromdimenziós torzióját kezeli, ami strukturális gerincferdülés során oldalirányú görbülést, a csigolyák csavarodását, jelenti, aminek következtében a mellkas mozgékonysága és a légzés kapacitása is csökkenhet.

A Schroth terápia alkalmazható továbbá a  Scheuermann-kór, esetén. A kezelés hatékonyságát tudományos kutatások is alátámasztják.

A Schroth gyógytornász szerepe

A Schroth gyógytornász a terápia szakértője, aki az egyéni szükségletekhez igazítva állítja össze a gyakorlatsort és irányítja a beteg mozgását. A gyógytorna  magába foglalja a lágyrészek lazítását, a tartáskorrekciót, a korrekciós légzést, az aszimmetrikus izomerősítéseket, és a korrekciós helyzetek és tartás mindennapi életbe való beépítését. 

A személyre szabott terv alapján, a páciensek/gyerekek otthon is végezik a Schroth tornát, amely lehetővé teszi a folyamatos fejlődést.

Schroth terápia árak

A Schroth terápia árai változhatnak aszerint, hogy magánpraxisban, csoportos foglalkozáson vagy otthoni környezetben történik-e a kezelés. A pontos árakért és a kezelések finanszírozásáért érdemes közvetlenül kapcsolatba lépni a gyógytornászokkal vagy a kezelést nyújtó intézményekkel.

Schroth terápia gyerekeknek

A gyermekkor ideális időpont a scoliosis korai kezelésére, mivel a gyors növekedés alatt a gerinc görbületei könnyebben korrigálhatók.  A Schroth terápia gyerekeknek szóló változata játékos elemeket is beépít, hogy fenntartsák a motivációt és a gyakorlatok élvezetesek legyenek a fiatalabb korosztály számára is.

Schroth gyógytorna gyakorlatok

A Schroth gyógytorna gyakorlatok összetettek és célzottan a gerinc görbületeinek kiegyensúlyozására szolgálnak. Ezek a gyakorlatok a test egyensúlyának és szimmetriájának helyreállítására irányulnak, miközben erősítik a tartó izmokat javítják a légzésfunkciót és az általános testtudatot.

Schroth terápia gyakorlatok megtanulása

A Schroth terápiás gyakorlatok megtanulása időt és elkötelezettséget igényel, de a hosszú távú hasznuk minden erőfeszítést megér. Ezeket a gyakorlatokat mindig személyre szabottan, egyéni terápiás terv alapján végezzük.